vrijdag 20 december 2013

MENS EN LIJDEN: Symboliek

Symboliek kan mensen helpen in tijden van lijden. Alles in het leven kent een symboliek, zo zijn er de verschillende sacramenten. Het zijn genadegaven, gericht naar concrete levenssituaties. Telkens spreekt Christus er zijn trouw uit, zijn liefde, zijn verlossende nabijheid.
Omdat de Heer door mensen wil herkend worden, komt Hij hen op menselijke wijze nabij: in woord en gebaar. Dat zijn de twee dimensies van ieder sacrament.

De 7 sacramenten op een rij:
* Het Doopsel
Het Doopsel

* Het Vormsel
Het Vormsel

* De Verzoening
De Verzoening

* De Ziekenzalving
De Ziekenzalving

* De Wijding
De Wijding

* Het Huwelijk
Het Huwelijk

* De Eucharistie 
De Eucharistie



Het is niet mijn bedoeling om stil te staan bij elk sacrament en daarrond de uitleg te geven, het is wel mijn intentie om duidelijk te maken dat de symboliek die die sacramenten hebben een steun kunnen zijn in moeilijke tijden. Zo merk ik vaak een zekere vorm van opluchting bij familieleden van stervenden, als hun dierbare de laatste sacramenten ontvangen heeft.Het biedt hen troost en geborgenheid, ook bij mensen die niet zo gelovig zijn, of hun geloof sterk belijden, maar voor hen is het één van de symbolen van het leven; ze zijn vaak gehuwd voor de kerk, hebben hun vormsel daar ontvangen, en dan hoort de ziekenzalving er ook bij. Er zijn ook veel mensen die het toch maar laten doen voor de zekerheid, zo van " je weet maar nooit" en dan kom ik terug bij het onderwerp leven na de dood, of wat gebeurt er na je dood?

Niet alleen de sacramenten staan voor een heleboel symboliek. Hoeveel mensen laten er geen kaarsje branden tijdens de examens van hun kinderen, of naast de foto van hun overledenen. Een bloemetje plaatsen staat ook symbool voor het tonen van aandacht en het zeggen aan de overledenen: "ik ben je nog niet vergeten," "ik denk aan je". Die kaarsjes en bloemetjes kun je echt plaatsen of echt aansteken, maar er zijn ook wel tal van websites tegenwoordig waar je online kan condoleren, online een kaarsje doen branden enz..
Zo zit er ook symboliek in de plaatsen van een filmpje op je site die verwijst naar een speciale of emotionele gebeurtenis.

Ik denk dat je symboliek ook goed kan gebruiken in de klas. Zo kan je als leerkracht een kind helpen in zijn/haar rouwproces door bv. een herinneringsdoos te maken of plaats te maken in de klas voor een foto of bloemetje. Kinderen hebben nood aan tastbare en zichtbare zaken om met de dood te kunnen omgaan, die te leren kennen en die een plaats te geven.

Sierraden hebben ook vaak een grote betekenis, die kan je gekregen hebben van je overleden oma of zus, of ze bevatten een beetje as van de overledenen, enz..

Er zijn talloze mogelijkheden om symboliek te gebruiken in je verwerkingsproces. Mensen zeggen dikwijls dingen zoals: " Door dat juweeltje heb ik het gevoel dat hij nog steeds bij mij is". Het zal ons allemaal wel bekend in de oren klinken.
Je kan gebruik maken van gedichtjes, liedjes, teksten, enz.

Wat ook heel belangrijk is tegenwoordig is dat er kerkhoven zijn die plaats hebben gemaakt voor sterrenkindjes, al zouden er dat gerust meer mogen zijn. Er zijn administratieve regels ook die voorzien dat een zwangerschap 26 weken moet geduurd hebben eer er sprake is van erkenning, er je ze bv. kan laten bijvullen op je trouwboekje. Het lijken maar administratieve zaken, maar het heeft voor de getroffen ouders wel een grote betekenis. Het begraven van je kindje, het maken van een grafje, een herdenkplaats is voor deze mensen van cruciaal belang. Het helpt hen in de morele erkenning en verwerking. Het zal makkelijker zijn om mettertijd dat verlies een plaats te kunnen geven.
Het toont ook aan dat symboliek dus heel grote betekenis heeft in tijden van menselijk lijden.














Bronvermelding:



Kerknet Vlaanderen. (20132). Kerknet. Opgeroepen op december 20, 2013, van De website van de kerkgemeenschap in Vlaanderen: http://www.kerknet.be/federatie/6325/content.php?ID=4107

Geen opmerkingen:

Een reactie posten