woensdag 18 december 2013

MENS EN LIJDEN: De 5 fasen van verwerking volgens E. Kübler-Ross

Ik wil graag eens wat delen met jullie, iets waar ik in de loop van mijn vorige opleiding veel mee te maken heb gehad in verschillende cursussen, nl. de 5 fasen van rouwverwerking die de mens doormaakt. Pas op, laat je niet misleiden door het woordje rouwverwerking, want het gaat niet alleen over dood, het kan gaan over een chronische aandoening of ziekte ook, want dat is even goed een zware beproeving, soms nog zwaarder zelfs.
Deze fasen worden ook doorlopen door familieleden van gestorvenen of zieken.

De ene mens doet erg lang over die fasen, de andere doet een paar fasen in een uur, dat is afhankelijk van persoon tot persoon.
zo heb je als eerste de ontkenningsfase: Als je slecht nieuws gekregen hebt dan ga je dat in de eerste plaats gaan ontkennen, je wil er niks van weten, of je krijgt te kampen met gevoelens van ongeloof... dit overkomt jou toch niet? dat gebeurt toch alleen bij anderen?
ten tweede heb je de protestfase: Je gaat je af gaan zetten tegen alles en iedereen, je geloof wordt ook op de proef gesteld. Je bent boos, soms woedend. Waarom heeft God of iets anders mij dit aangedaan?!
Daarna volgt de onderhandelingsfase: Als je merkt dat woede niks uithaalt kan je je hoop gaan richten op onderhandelen, dan ga je in veel gevallen terugvallen op je geloof, al is dit niet noodzakelijk, maar wel veelvoorkomend. Zo kan je bv. veel gaan bidden, of een bedevaart doen, elke dag een marathon lopen, ... zolang je maar terug beter wordt, maar aangezien dit ook geen oplossing zal bieden vallen vele mensen hier in de fase van de depressie: de getroffen persoon voelt zich vaak machteloos, en sluit zich in vele gevallen af van de buitenwereld en mijdt zo veel mogelijk contact.
de allerlaatste fase is die van de aanvaarding: Na een tijd ziet de persoon dat het kwaad niet meer te bestrijden is en aanvaard zijn of haar verdriet. Iemand in een terminale fase kan zo in alle rust en sereniteit afscheid gaan nemen van het leven, en familieleden of geliefden die bv. iemand verloren hebben zullen in die fase ook gaan berusten en hun leven opnieuw gaan opnemen.

Ik vind deze nog steeds heel herkenbaar. Die fases kunnen ook in andere moeilijke tijden van je leven gaan voorkomen, zo kan je in een tijd van beproeving, die niet noodzakelijk terminaal is ook sterk gaan bidden, hopen, onderhandelen, vechten, boos zijn, enz...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten