De weggooitest: hoeveel voedsel gooit u in de vuilbak?
Ik noem me zelf een zuinig iemand, zeker als het op voedsel aan komt,
andere mensen spreken me daar zelfs soms op aan, - vooral de verspillers
eigenlijk- ik overdrijf daarin, sommigen noemen me zelfs onhygiënisch, en dat
allemaal omdat ik nog een potje yoghurt eet dat een week over de
houdbaarheidsdatum is, of dat ik soep kook van mijn verslenste slaatjes. Maar
als ik de uitslag van de test zie, dan scoor ik het gemiddelde,… ofwel liegt
iedereen onder het mum van de groepsdruk? Of heb ik ergens een fout gemaakt
tijdens het invullen? Al dat ik wel het
een en ander kan nuanceren. Ik eet geen
brood van 3 dagen oud, neen, dat is ofwel op, of ik maak er een broodpudding
van of zo (en die mogelijkheid stond er niet bij). Wat nog? O ja, ik heb
dikwijls eten over na de maaltijd, maar dan kan je er nergens bij vermelden dat
ik dat ’s anderendaags opeet.
Maar ik ga me nu geen heilige nomen ook hoor, ik gooi heus wel eens wat
weg. Rot is rot, en te ver over de datum vliegt ook zonder pardon in de
vuilbak. Er ligt heus wel eens een sneetje kaas te verkleuren achteraan in mijn
koelkast, en als ik tot op de bodem van mijn fruit- en groentelade kom dan vind
ik wel eens een soort opgekrulde versie van wat ooit eens een wortel of appel
was geweest, natuurlijk vliegen die ook rechtstreeks de vuilbak in.
Laatst zag ik nog een reportage op VTM, nl. Telefacts waarin ons
weggooigedrag aan de kaak werd gesteld. Er werd nog een lekkere maaltijd bereid
met allemaal dingen die wij als brave Belgen weggegooid zouden hebben. Hier de
link, zodat je de aflevering opnieuw kan bekijken. http://vtm.be/telefacts/artikel/leven-op-afval
We moeten er inderdaad eens leren bij stilstaan, want het is toch niet
de bedoeling dat we dieren die gekweekt zijn om te consumeren zonder pardon de
vuilbak in te kieperen! ( Cfr. Telefacts)
Ook al vind ik van mezelf dat ik weinig weg gooi, dan nog zou ik er meer
moeten bij stilstaan. Misschien de volgende dagen toch even de oefening maken?
HIER MIJN UITSLAG VAN DE WEGGOOITEST.
Uitslag
Waarschijnlijk gooit u meer voedsel weg dan u
denkt! Op basis van deze test scoort u gemiddeld op voedselverspilling.
Jaarlijks gooit u ongeveer 50 kilo goed voedsel in de afvalbak. Dit komt
overeen met wat we gemiddeld in Nederland weggooien. Dat kost …
… gemiddeld 155 euro per jaar.
Voedselverspilling is een vorm van energieverspilling. Voordat een maaltijd
bij u op tafel staat, hebben de ingrediënten vaak al een lange weg afgelegd.
Producten worden geteeld, vervoerd, bewerkt en verpakt. Dit kost allemaal
energie. Als u een bruikbaar product uiteindelijk weggooit, is dat allemaal
voor niets geweest. Weggooien is zonde, want eten is om op te eten!
Voedselverspilling kent vele kanten. Let
bijvoorbeeld tijdens het koken op dat u niet meer kookt dan de eters op
kunnen. Twijfelt u of een maaltijd genoeg zal zijn, maak dan wat extra van
iets dat u kunt bewaren en de volgende dag op kunt eten. Om goed inzicht te krijgen
in hoeveel u weggooit, raden wij u aan het Invulformulier Voedselverspilling
te downloaden. Hierop houdt u twee weken bij wat u aan eten weggooit,
vervolgens rekenen wij voor u uit hoeveel kilo dit op jaarbasis is.
|
Geen opmerkingen:
Een reactie posten