dinsdag 17 december 2013

MENS EN NATUUR: De natuur in de wereldreligies.


Natuur in de wereldreligies:

 

Boeddhisme;

Ik vind het gedachtengoed van het boeddhisme mooi, we zijn volgens hen allemaal een deeltje van het web, net zoals de dieren en de planten. Als we een deeltje weg halen of vernielen dan raken we daar ook mee aan onszelf. Boeddhisten worden aangeraden zeer omzichtig om te springen met de aarde, die trouwens gezien wordt als een levend wezen, en waar wij even op doorreis zijn en veel respect moeten tonen voor dit alles.
 

 

Het christendom;

Voor het christendom is de natuur zeer belangrijk, God heeft namelijk alles geschapen, de mens als laatste. Die mens heeft als taak gekregen voor alles goed te zorgen. De mens is volgens de Bijbel verantwoordelijk voor de natuur.
 

Jodendom;
Jahweh, de god van de joden, heeft de natuur aan de mens gegeven, zij mogen dat alles gebruiken, maar er met eerbied mee omspringen. de mens mag dingen uit de natuur gebruiken zoals eten, hout om huizen te bouwen, enz. maar wie de natuur kapot maakt, maakt God kapot. Er zijn veel joodse organisaties die willen dat mensen dichter bij de natuur staan.
 
Er zijn tal van joodse vieringen die de natuur vereren, maar de natuur is niet alleen iets positiefs voor de joden. God kan de natuur ook gebruiken om de mensen te straffen. Toen de joden in de begintijd van het jodendom in slavernij bij de Egyptenaren waren, zond God 10 plagen op de Egyptenaren af. Hij maakt bv. een rivier onleefbaar waardoor alle vissen stierven en de Egyptenaren honger leden. Sommige joden zien in de huidige milieuvervuiling ook een straf van God voor de joden.
 
Islam;
Het Turkse thema maakt Turken bewust van de noodzaak om erosie te bestrijden. Het wegspoelen van vruchtbare grond is in 90 procent van het land een probleem. De noodzaak van natuurbescherming kwam hier later bij. Tema beroept zich op het heilige boek van de islam: de Koran.
 
Tema groeide vanaf 1992 uit tot een organisatie met meer dan 250.000 leden. De oprichter gaat in Turkije nu door het leven als 'Vader Aarde'. Tema heeft ook een Nederlandse afdeling: Tema-nl. Veel moslims in Nederland hebben niet veel met de natuur. Afgezien van een barbecue of een picknick in het stadspark komen ze het bos en de polder niet in.
Directeur Serdar Köker van Tema-nl wil moslims in Nederland overtuigen van het belang van de natuur. "Er zijn talloze soera's in de Koran die getuigen van het belang van andere levende wezens.": zegt Köker, zelf afgestudeerd mijnbouwkundige in Delft. Een soera beschrijft dat alle bomen en planten de eer van Allah zingen. Een goede moslim gedraagt zich dan ook verantwoordelijk naar zijn omgeving. Wie er voor zorgt dat medemensen uitsterven moet er in het hiernamaals verantwoording voor afleggen. Volgens Köker is de kleur van de islam groen. "Mohammed was de eerste stichter van een natuurreservaat": zegt hij. "Hij liet een gordel van bomen planten genaamd El Gabe bij Medina, en rond Mekka stelde hij een reservaat in waar geen enkele boom mocht gekapt worden. Ook gold hier een jachtverbod. Hij stelde zelfs speciaal wachters in  om hier toezicht op te houden."
(soera= hoofdstuk in de Koran)
 
 
Hindoeïsme;
Hindoes geloven in het goddelijke in alle levende wezens en hebben daarom groot respect voor de natuur. Sommige hindoes geloven bovendien dat de natuur ook een ziel kan hebben. Vooral oude bomen, bergen, grotten en bronnen zijn volgend hen geliefde woonplaatsen van geesten. Hindoes geloven dat je andere wezens geen pijn mag doen. Ook niet om zelf aan voedsel te komen, ze eten dus geen vlees.de hindoes kozen een dier als respect voor de natuur: de koe. Koeien zijn voor hindoes zelfs heilige dieren!
Twee andere elementen van hindoeïsme zijn ook belangrijk voor de omgang met de natuur. De Ahinsaleer is de leer van de geweldloosheid. Hindoes mogen geen geweld gebruiken. Deze geweldloosheid draagt ook bij tot respect voor de dieren, planten, natuur, milieu enz.
 
Volgens het hindoeïsme is het de plicht van ieder mens om altijd bezig te zijn met het verrichten van goede, eerlijke en oprechte daden. Van die goede daden profiteren andere mensen, dieren, planten en het milieu.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten