dinsdag 14 januari 2014

SAMENVATTING ALLE THEMA'S. Na een tijdje herkauwen en dagdagelijkse ervaringen.

Dag lezers,

Ik wil iedereen bedanken die ook al maar enige interesse getoond heeft in deze blog, of interesse getoond heeft in hetgeen ik de laatste weken verteld heb aan mijn medemensen.
Ik moet toegeven dat zo'n opdracht wel effectief zijn sporen nalaat. Ik ben anders gaan denken en ook, en dat is nog het belangrijkste, anders gaan leven! Het komt er op neer dat ik niet alleen maar droom van een betere wereld, maar dat ik er ook een betere wil maken en die begint bij mezelf.
Ik blijf nog steeds mijn standpunt verdedigen dat er structurele veranderingen nodig zijn, die verwacht ik nog het meest vanuit politieke hoek, want zij hebben de macht om te veranderen, al zal hen dat persoonlijk allicht verlies opleveren in het begin. Maar zeg nu zelf, als we steeds blijven kijken naar hoe een ander iets doet of niet doet en daarop moeten wachten, of wachten op wat politieke moed dan is dit een verloren zaak.
Ik ben overtuigd dat ik invloed heb op mijn medemensen door het goede voorbeeld te zijn, en later als ik deze opleiding tot een goed einde breng een grote invloed zal hebben op de volgende generaties. Ik wil kinderen warm maken voor een betere samenleving en voor een groenere wereld ook, maar ook tonen dat respect tussen mensen belangrijk is, dat je je verbonden moet en kan voelen met je medemens, en in mijn persoonlijke beleving/wereld is God daar een belangrijk onderdeel van.

Ik wil mensen enthousiasmeren om hetzelfde te gaan doen, maar steeds met het grootste respect naar die ander.

Ik denk meer na vooraleer ik handel, ik stel mezelf een paar vragen zoals hoe handel ik hier? Welke mogelijkheden zijn er? Welk effect heeft mijn beslissing of oordeel op mijn medemens? Doe ik hier goed? Handel ik rechtvaardig? Toon ik voldoende respect? en vooral, en dat is mijn persoonlijke ervaring: BEN IK ECHT?

Ook wil ik voldoende empathie tonen en zal ik steeds de ander aanvaarden zoals die is.....
EN DAT TOON IK!

Wat me ook al is opgevallen: Ik eet nu al een paar weken 1x per week geen vlees meer, en sterker, ik heb daarover verteld!

Het gaat erom om soms denk- en handelpatronen te gaan doorbreken, vooral de moed en durf te tonen om het te doen, maar nadenken en daarna handelen maakt dat je je mening kan onderbouwen en staven.

Ik zou het iedereen kunnen aanraden om een blog bij te houden over de besproken thema's.

Ik ben een deeltje, ook al is dat een heel miniscuul deeltje, maar wel een overtuigd deeltje dat start aan een betere wereld.


Ik moet deze blog afsluiten, al heb ik het gevoel dat ik hier nog jaren kan aan verder werken.
De start is wel gemaakt en dat was het opzet van deze cursus als je het mij vraagt.




Dank jullie!